Για το κρασί γενικά

Ο Μυλοπόταμος είναι το μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Ο Πύργος και ο ναός, στο όνομα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ευσταθίου, κτίστηκαν από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη πριν από το 973 μ.Χ. Επίσης, ο Άγιος Αθανάσιος σαν σοφός και προνοητικός που ήταν, καθάρισε την γύρω περιοχή και φύτεψε αμπέλια και ελιές κι έκτισε «Βουγιοναριό» και «λιτρουβιό» - οινοποιείο και ελαιοτριβείο – κι από εδώ έπαιρνε το μεγάλο μοναστήρι το κρασί για την τράπεζα, το νάμα για τη Θεία Λειτουργία, καθώς και το λάδι.

Οι ιστορικές αναφορές είναι πολλές σ’όλη αυτή τη χιλιετία και αναφέρουν το ονομαστό και θαυμάσιο κρασί του Μυλοποτάμου. Μάλιστα, υπολογίζεται από τους ειδικούς πως η παραγωγή του πρέπει να έφθανε τους 60 με 80 τόνους κρασί ετησίως. Σώζονται ακόμη στεφάνια και δούγες από τις τεράστιες «παραβούτες» (οινοποιητές).

Το 1990 ξεκίνησε η νέα προσπάθεια αναστύλωσης κι αναβίωσης γενικότερα του Μυλοποτάμου. Το 1992 με άδεια αναμπέλωσης της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους και της Διευθύνσεως Γεωργίας του Νομού Χαλκιδικής φυτεύονται τα πρώτα κλήματα.

Οι κλιματολογικές συνθήκες, ο Άθως – μαγνήτης για τις πολλές κι απαραίτητες βροχοπτώσεις – η θάλασσα και ο πρωινός ήλιος που βγαίνει το καλοκαίρι από το πέλαγος και λούζει τους αμπελώνες, σε συνδυασμό με τη φροντίδα, οικολογική, δημιουργούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για παραγωγή εκλεκτών σταφυλιών. Η συλλογή, η οινοποίηση, η ωρίμανση και η εμφιάλωση στο οινοποιείο μας στο Μυλοπόταμο δίνουν μοναδικά κρασιά.

Η αγάπη των μοναχών του Μυλοποτάμου για το αμπέλι και το κρασί ξεπέρασε πολλά εμπόδια και σήμερα υπάρχουν:
  • Αμπελώνας 50 στρεμμάτων, με ποικιλίες Merlot, Λημνιό, Cabernet, Μοσχάτο Αμβούργου, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Ασσύρτικο. 
  • Σύγχρονο οινοποιείο – εμφιαλωτήριο, χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, το οποίο τηρεί πιστά την παραδοσιακή αγιορείτικη οινοποίηση και λειτουργεί με την άδεια του Γενικού Χημείου του Κράτους.
  • Χάλκινοι αποστακτήρες και άμβυκες για το τσίπουρο και τα αποστάγματα
Η προσπάθεια των μοναχών του Μυλοποτάμου είναι μοναδική, διότι πρώτοι αυτοί σ’όλη την Αθωνική Πολιτεία παράγουν κι εμφιαλώνουν κρασιά, τα οποία διατίθενται στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, στην ελληνική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό.

Διεθνή Βραβεία & Αναγνώριση